Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ





ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

Τιμήθηκε και φέτος, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η Μνήμη των Εθνικών Ευεργετών, με την πρέπουσα λαμπρότητα στην καθιερωμένη πλέον μέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Διονυσίου του Αεροπαγίτου και την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων και Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής, κ. Δ. Κατσικάρη, ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια ακολούθησε συμπόσιο με θέμα '' Η Διαχρονική συμβολή της Ευεργεσίας στο Κοινωνικό, Εθνικό και Ευρωπαικό γίγνεσθαι'', που διοργάνωσε η Εταιρεία  Ελλήνων Ευεργετών, στην αίθουσα εκδηλώσεων, του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Στην ημερίδα αυτή την Κυβέρνηση εκπροσώπησε και χαιρέτησε, ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο του, ο Βουλευτής Β' Πειραιά της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Τραγάκης και την Περιφέρεια Αττικής ο προαναφερόμενος Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Κατσικάρης και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Πρέσβης επί τιμή κ. Γεώργιος Γεωργίου.

Αφού διάβασε πρώτα το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, τις εργασίες του συμποσίου άνοιξε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κ. Ανάστος Δημητρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών επιδιώκει τη μελέτη, έρευνα, ανάδειξη και προβολή του έργου των Εθνικών Ευεργετών τιμώντας τη συνεισφορά τους, επιδιώκει να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στο έργο τους και να διδαχθούν από το παράδειγμά τους, ιδιαίτερα σήμερα στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, προάγοντας ταυτόχρονα τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, ενάντια στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου η ευεργεσία, ως κοινωνική προσφορά, θεωρείται λειτουργία και οι ευεργέτες θεωρούνται λειτουργοί και κατά τη χριστιανική διάσταση διάκονοι του λαού».

Επιπλέον μηνύματα για την επιτυχή έκβαση των εργασιών του Συμποσίου απέστειλαν ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνιος Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Θανάσης Τσούρας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Δημήτρης Δόλης.

Εκτός των εκπροσώπων της Πολιτείας, το λόγο έλαβαν ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, Ηγούμενος της Μονής Πετράκη, Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκρας κ. Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου, η κα Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και η κ. Monica Ekstrom, προισταμένη του τμήματος πολιτικών αναφορών για πολιτιστικά θέματα της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα ο βοηθός διοικητής του Rotary Hellas κ. Αθανάσιος Κοντοθανάσης  και ο ιδρυτής και Πρόεδρος του ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κ. Λάζαρος Εφραίμογλου.

Ακόμη τοποθετήθηκαν ο κος Γεώργιος Κοντογιώργης, τ. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο κος Κων/νος Βολτής, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόεδρος Επιτροπής για την σύνταξη του νέου νόμου για τα Εθνικά Κληροδοτήματα, η Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Ιστορικός και Συγγραφέας βαρώνος κ Tony Breidel-Xatzidinitriou, o καθηγητής και μέγας Άρχων του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας κ. Ελευθ. Σουλογιάννης, ο Πρόεδρος Φίλων του Ινστιτούτου Παστέρ, καθηγητής κ. Μανώλης Νειάδας και φυσικά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος δια του Προέδρου της Γιώργου Οικονόμου, αμέσως μετά από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας.

Τιμητικές διακρίσεις «Άθλος Ευεργεσίας» παρέλαβαν για το έργο τους η Πρόεδρος των Ενώσεων Δημοσιογράφων Ευρωπαϊκού Τύπου κα Ελένη Χαντζηανδρέου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας κ. Χρίστος Οικονομόπουλος από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κ. Δημητρόπουλο και τη Γενική Γραμματέα Δρ. Ιωάννα Μάστορα.
Στο συμπόσιο παρέστησαν εκπρόσωποι ιστορικών και νέων ιδρυμάτων οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για μια πιο στενή συνεργασία.