Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1937 με σκοπό τη συνένωση των Ηπειρωτικών Σωματείων τα οποία ευρίσκοντο  εκτός Ηπείρου, δηλαδή της υπόλοιπης Ελλάδας με έδρα την Αθήνα, η οποία έχει μέλη της μόνο τα εκτός Ηπείρου και εντός Ελλάδας σωματεία.
 Ιδρυτικά μέλη της ήταν δεκαοχτώ σωματεία μεταξύ των οποίων η Βούρμπιανη, Πυρσόγιαννη, Οξυά, Ασημοχώρι, Αγία βαρβάρα, Κόνιτσα, Τουρναδίτες, Συρράκο, Γραμμενοχώρια, Δολιανά, Δελβινάκι, Συλλογος Τζουμερκιωτών, Βασιλόπουλο, Ριζό, Σύλλογος Βορειοηπειωτών.
Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Βουρμπιανίτης οικοδόμος Μάρκος Θάνος και ακολούθησαν: κ.Μπέκας (Τζουμέρκα), κ. Κρυσάλλης (Συρράκο, αδελφός του Ποιητή), Ιωάννης Βόγας (Στρατηγός- Ζαγόρι), κ.Προύσκας, Λευτέρης Μαντζίκας γνωστός επιχειρηματίας (Λιγοψά), Κώστας Νάσης, Βιομήχανος, τ.βουλευτής (Παρακάλαμος), Λ.Διαμάντης, Δικηγόρος (Θεοδώριανα), Ζ.Ντίνος, Δικηγόρος (Κοκκινιά), Π.Κοσοβίτσας, Δικηγόρος (Κ.Ραβένια), Κώστας Αλεξίου καθηγητής Ιατρικής ( Βουργαρέλι), Φώτης Μπολόφης, ανώτατος δικαστικός (Φοινίκι) και σήμερα ο Κωστας Αλεξίου (Βουργαρέλι).

Οι αρχικοί σκοποί ήταν κατά πρώτον η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της και η διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης και ανάπτυξης, η μέριμνα για την εξασφάλιση εργασίας και την κοινωνική πρόνοια των απόδημων σε Αθήνα, Πειραιά και περίχωρα, λειτουργούσε ακόμη και ως γραφείο ευρέσεως εργασίας τότε που για το κράτος αυτό ήταν άγνωστο. Φρόντιζε ακόμη για την εξασφάλιση κλινών σε νοσοκομεία και ιατρικής περίθαλψης  κυρίως κατά της φυματίωσης, η οποία μάστιζε τότε τους απόδημους λόγω των ανθυγιεινών και σκληρών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Κατά δεύτερον το αμείωτο ενδιαφέρον για την γενέτειρα, ανέκαθεν βρισκόμενη σε υπανάπτυξη και σε ότι αφορούσε την ποιότητα ζωής, ιδίως των χωριών της.
Οι σκοποί αυτοί στην ουσία τους εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, προσαρμοσμένοι βεβαίως στις εκάστοτε συνθήκες αλλά και τις σύγχρονες ή μελλοντικές εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν ιδρύθηκε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, στερούνταν δικού της χώρου και φιλοξενούνταν στις συνεδριάσεις της στο γραφείο ενός από τα ιδρυτικά στελέχη της (Κώστας Σταμάτη). Η πρώτη ιδιόκτητη στέγη της ήταν ένα πολύ μικρό γραφείο (Γ Σεπτεμβρίου 18) το οποίο και διατηρεί μέχρι

σήμερα. Αργότερα στη δεκαετία του 60 της παραχωρήθηκε από το κράτος ένα μικρό οικόπεδο στο Κουκάκι το οποίο ήταν ανεπαρκές για τις ανάγκες και τις δραστηριότητες της, πωλήθηκε όμως αργότερα. Ωστόσο με τις συνδρομές των Ηπειρωτών και των αδελφοτήτων κυρίως όμως με την μεγάλη προσφορά  του τότε προέδρου της Λευτέρη Μαντζίκα αγοράστηκε το σημερινό ακίνητο επί της οδού Κλεισθένους, όπου στεγάζονται τα γραφεία και το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ. Όμως και αυτό είναι πολύ μικρό για να στεγάσει την τεράστια πολιτισμική δράση της Π.Σ.Ε και των σωματείων της, Αδελφότητες και Ομοσπονδίες, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 500.
Η Π.Σ.Ε διευρύνει όλο και περισσότερο τις δραστηριότητές της, ανοίγει τους ορίζοντες της προς όλες τις κατευθύνσεις όπου υπάρχουν Ηπειρώτες και είναι σταθερή στα οράματά  της  για μια Ήπειρο ανεπτυγμένη και μια αποδημία ισχυρή, η  οποία με το έργο της να είναι αντάξια της Ιστορίας της, του πολιτισμού της και των εθνικών επιταγών των καιρών μας.

Γι αυτό και τα τελευταία χρόνια, ενεργοποίησε ένα πάγιο αίτημά της για την ίδρυση ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ  ενός κέντρου πολιτισμικής κιβωτού, όπου ο εθνικός μας πολιτισμός και η ηπειρωτική παράδοση θα είναι η κύρια πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και δράσης.
 Σήμερα είναι σε θέση, αυτό το συμβούλιο και ο πρόεδρος της να καυχηθούν ότι πέτυχαν το μεγάλο αυτό στόχο, με την παραχώρηση οικοπέδου 4 στρεμμάτων στο Μαρούσι, χρειάζεται όμως ακόμα συνεχής αγώνας, ώστε η ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ να γίνει πραγματικότητα.
Στο τομέα του πολιτισμού η Π.Σ.Ε έχει να επιδείξει τεράστιο έργο εθνικής προσφοράς και διεθνούς εμβέλειας και σημασίας, ενώ έχει ξεπεράσει ακόμη σε πολλά σημεία και αυτό το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με κορυφαίες, την εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Ηπειρωτικό Πανηγύρι, εκδηλώσεις νεολαίας, συμμετοχές σε ελληνικές και διεθνείς πολιτιστικές συναντήσεις, παρουσίαση του έργου ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης σε ειδικές εκδηλώσεις απονομής βραβείων και διακρίσεων, δημιουργία πλήθους χορευτικών και μουσικών συγκροτημάτων, παραγωγή και προβολή ταινιών και ντοκυμαντέρ με ηπειρωτικά θέματα και αναρίθμητα, άλλα εξίσου σημαντικά έργα πολιτισμού στην Ήπειρο αλλά και στην Ηπειρωτική διασπορά. Δηλαδή έχει αποβεί κυρίως συντελεστής όχι μόνο της διατήρησης της πολιτισμικής μας παρακαταθήκης, αλλά και της ανάδειξής της με όλες τις αρετές και αξίες, που απ’ την ανεπανάληπτη αυτή κληρονομιά παράγονται.
Μέσα στην όλη δράση της Π.Σ.Ε κοινωνική, πολιτιστική, πατριωτική και αναπτυξιακή αξίζει να επισημανθούν τα Επτά   ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ.
  Όλα αυτά, εισηγήσεις, πορίσματα διαπιστώσεις έφτασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, κρατικούς φορείς, υπουργεία, μέχρι και την κορυφή ακόμα της ηγεσίας της πολιτείας αυτού του τύπου και αποτελούν ντοκουμέντα δράσης, αγώνα, επίμονης εργασίας και έρευνας με σημαντική αξία και ωφελιμότητα, για την αποφυγή της πλήρους ερήμωσης της Ηπείρου και της εισόδου της σε μια πορεία ανάπτυξης.
Κατόρθωσε σε ευρύτερο επίπεδο να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ των Ηπειρωτικών οργανώσεων του εξωτερικού ενδυναμώνοντας τον συνδετικό ιστό των αποδήμων  προς την ρίζα τους, βοηθώντας έμπρακτα, ηθικά και λειτουργικά το μεγάλο εθνικό στόχο της αναστολής της αλλοτρίωσης της εθνικής συνείδησης αυτών αλλά και του επαναπατρισμού. Σήμερα δε που εκ των πραγμάτων η οργανωμένη αποδημική  ελληνική παρουσία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο η συνδρομή αυτής σε εθνικά θέματα έχει αποβεί αποτελεσματική, γίνεται αντιληπτό πως η λειτουργία και η δράση της Π.Σ.Ε δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο από μια καθαρή εθνική προσφορά.
Ασφαλώς αμείωτο είναι το ενδιαφέρον της Π.Σ.Ε και για τους Έλληνες της Β/Ηπείρου και ευρύτερα της Αλβανίας. Ψηφίσματα, παραστάσεις, συσκέψεις, ημερίδες, επισκέψεις στη Β.Ηπειρο, ενίσχυση και υλική βοήθεια σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, όπως η προσφορά σχολικού λεωφορείου στην κοινότητα Τσούκας, σχολικής ύλης, βιβλίων και βραβείων σε αριστεύσαντες μαθητές, είναι μερικά δείγματα του ενδιαφέροντος αυτού. Θεωρείται επίτευγμά της η συνέλευση στην Πεντέλη όλων των αιρετών φορέων της Ηπείρου και του ελληνισμού της Β.Ηπειρου, όπως και όλων των αποδημικών οργανώσεων του εξωτερικού (Αυστραλία, Η.Π.Α, Καναδάς, Βέλγιο κλπ) στην οποία χαράχτηκε κοινή στρατηγική για τη στήριξη του Ελληνισμού της Β.Ηπείρου στις εστίες του. Όλα αυτά δεν αποτελούν την απόδειξη μόνο του μεγάλου ενδιαφέροντος της για το θέμα αυτό, αλλά και τη σημαντική της προσφορά σε εθνικά θέματα της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου